Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google‘a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında konuşulmaya devam ederken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı ve yapay zeka şirketi Perplexity sessizliğini bozdu. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalması durumunda Perplexity olarak satın almaya ilgi duyduklarını açıkladı.

Chrome tarayıcısını satın almak için adım atanlar artıyor

Shevelenko ayrıca Chrome ölçeğinde bir tarayıcıyı kalitesini düşürmeden veya ücretlendirmeden yürütmek konusunda olumlu düşündüklerini belirtti ve bir soruya “Bence bunu yapabiliriz” şeklinde yanıt verdi.

Shevelenko, aslen mahkemeye gönüllü olarak gitmedi ancak Google’ın arama motoru tekelinin yapay zeka şirketlerini nasıl etkilediğini açıklamak için Adalet Bakanlığı tarafından tanık olarak çağrıldı. Her ne kadar zorunlu bir durum olsa da, bu Perplexity için bir fırsata dönüştü. Shevelenko, mahkemede Google’ın Android üzerindeki hakimiyetinin Perplexity gibi alternatif yapay zeka asistanlarının gelişimini nasıl engellediğini detaylı bir şekilde anlattı.

Shevelenko’nun ifadesine göre, Perplexity ABD’deki çeşitli telefon üreticileri ve mobil operatörlerle iş birliği yapmak istedi fakat Google’ın hakim konumu bu görüşmelerin ilerlemesine izin vermedi. Perplexity’nin anlaşma yapmaya çalıştığı bir üretici, Google’dan gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldı. Başka bir üretici ise (muhtemelen Motorola) Perplexity uygulamasını cihazlara ön yüklemeyi istese de, buna izin verilmedi. Bunun nedeni yine Google ile yapılan kısıtlayıcı anlaşmalar oldu.

“Chrome’a ilgimiz var ancak Google’ın tamamen parçalanmasına karşıyız”

Tüm bu açıklamalara rağmen, Shevelenko ve Perplexity, Google’ın tamamen parçalanmasına karşı çıkıyor. Perplexity’nin isteği, Google’ın arama ve dağıtım anlaşmalarındaki tekeline son verilmesi. Ayrıca, Shevelenko, OpenAI’ın Chrome’u satın alması durumunda Chromium’un açık kaynak yapısını etkileyebileceğini ve ürünü sürdürememe ihtimalini dile getirerek, bu durumda sektörde büyük bir dengesizlik olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Related Posts

Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Güneş Sistemi dışından gelen gökcisimleri ender görülüyor, ancak bu hafta bilim insanları büyük bir heyecan yaşadı. Gökbilimciler, 3I/Atlas adı verilen yeni bir kuyruklu yıldızın yıldızlararası uzaydan geldiğini ve şu anda Güneş Sistemi’nden geçmekte olduğunu doğruladı.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Toprak Razgatlıoğlu podyum mücadelesi için İtalya’da

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, WorldSBK’nın 2025 sezonunda altıncı yarışına 13-15 Haziran tarihleri arasında İtalya’da çıkacak.

Mark Zuckerberg “Süper Yapay Zeka” için özel bir ekip kuruyor!

Meta çatısı altında kurulacak olan bu yeni ekibin başında bizzat Mark Zuckerberg yer alacak.

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

AirPods kulaklıklara yeni özellikler

Apple, Airpods kulaklıklara getirilecek iki yeni özelliği duyurdu