Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Uluslararası Astronomi Birliği’nden Büyük Keşif: 3I/Atlas Adlı Buzlu Cisim

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi tarafından 3I/Atlas olarak adlandırılan bu buzlu cisim, şimdiye dek tespit edilen yıldızlararası nesneler arasında en büyüğü olabilir. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, çapı 10 ila 20 kilometre arasında olabilir. Ancak büyük oranda buzdan oluşuyorsa, daha küçük de olabilir. 

60 KM/SN HIZLA GÜNEŞ SİSTEMİ’NDEN GEÇİYOR

Science alert haberine göre cismin 60 kilometre/saniyeyi aşan bir hızla hareket ettiği tahmin ediliyor. Bu hız, onu Güneş’in çekim alanına bağlı olmayan bir yolculukta olduğuna işaret ediyor. Diğer bir deyişle, bu cisim Güneş’in yörüngesinde değil; uzak bir yıldız sisteminden koparak buraya geldi ve tekrar galaksinin derinliklerine doğru yol alıyor.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, konuyla ilgili olarak “Üzerinde bulanıklık olması, cismin büyük ölçüde buzdan oluştuğunu gösteriyor” dedi.

İlk olarak 2 Temmuz’da, Hawaii’deki NASA destekli ATLAS teleskop ağı tarafından tespit edilen nesne, başlangıçta A11pl3Z olarak adlandırıldı. Ancak yörüngesi analiz edildikten sonra yıldızlararası kökeni teyit edildi.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Moissl, cismin Mars yörüngesinin hemen içinden geçeceğini, ancak hiçbir gezegene çarpma riski taşımadığını belirtti. Şu anda Dünya’dan yaklaşık Jüpiter uzaklığında bulunan 3I/Atlas, Ekim sonuna kadar Güneş’e yaklaşmayı sürdürecek ve ardından yavaşça uzaklaşacak. Teleskoplarla gelecek yıla kadar gözlemlenebilir olacak.

ÜÇÜNCÜ ZİYARETÇİ

Bu keşif, insanlığın yıldızlararası uzaydan gelen cisimleri tespit ettiği üçüncü olay olarak tarihe geçti. İlki, 2017’de keşfedilen ve ‘Oumuamua adı verilen garip şekilli cisimdi. İkinci yıldızlararası misafir ise 2019’da tespit edilen 2I/Borisov olmuştu.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden astronom Mark Norris, “Bu yeni nesne, daha önce keşfedilen yıldızlararası cisimlerden çok daha hızlı hareket ediyor” dedi. Norris ayrıca, bu tür nesnelerin sayısının Güneş Sistemi içinde her an 10 bine kadar çıkabileceğini öngören modellemelere dikkat çekti.

HAYATIN İZLERİ TAŞINIYOR OLABİLİR Mİ?

Bilim insanlarına göre bu tür yıldızlararası cisimler, başka yıldız sistemlerinde oluşmuş ve zamanla bu sistemlerden kopmuş gök cisimleri olabilir. Eğer bu tür nesnelerde amino asitler gibi yaşamın yapı taşları keşfedilirse, bu durum evrende başka yıldız sistemlerinde de yaşam için uygun koşullar olabileceğini gösterebilir.

Her ne kadar 3I/Atlas’a uzay aracı gönderilmesi şu an için mümkün görünmese de, gökbilimciler bu tür nadir ziyaretçilerin, evrenin başka köşelerinden bilgi taşıdığını ve bilimsel araştırmalar için büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Toprak Razgatlıoğlu podyum mücadelesi için İtalya’da

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, WorldSBK’nın 2025 sezonunda altıncı yarışına 13-15 Haziran tarihleri arasında İtalya’da çıkacak.

Mark Zuckerberg “Süper Yapay Zeka” için özel bir ekip kuruyor!

Meta çatısı altında kurulacak olan bu yeni ekibin başında bizzat Mark Zuckerberg yer alacak.

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

AirPods kulaklıklara yeni özellikler

Apple, Airpods kulaklıklara getirilecek iki yeni özelliği duyurdu

Yapay zekanın telif hakkı sorununa dev çözüm: 8 terabaytlık yasal veri seti yayınlandı

Tamamen lisanslı ve kamuya açık metinlerden oluşan 8 terabaytlık ‘The Common Pile v0.1’ adlı veri seti, yapay zeka eğitiminde yeni bir dönemin habercisi olabilir. EleutherAI, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan, lisanslı ve kamuya açık …