Fethiye’nin laboratuvarlarından dünyaya: “Avcı böcek” ihracatı başladı

Fethiye’deki Ziraat Yüksek Mühendisi, Seralarda Biyolojik Mücadele Yöntemiyle Böcek Üretiyor

Fethiye’nin Muğla ilçesinde faaliyet gösteren ziraat yüksek mühendisi Ali Rıza Gürol, seralarda görülen zararlı böceklerle mücadele etmek amacıyla kurduğu laboratuvarda ürettiği böcekleri iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da satışa sunuyor.

Gürol, 10 yıl önce zararlı böceklere karşı doğal mücadele yöntemleri geliştirmek amacıyla Kargı Mahallesi’nde biyolojik tarım laboratuvarını kurdu. Tesisinde, böceklerin üreyebileceği farklı iklim koşullarını sağlayarak çeşitli türlerde böcek üretmeyi başardı.

Biyolojik mücadele böceklerini yalnızca yurt içinde değil, yurt dışına da ihraç eden Gürol, 2014 yılında lisans eğitimini tamamladığı sene Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan aldığı destekle üretime geçtiğini belirtti. 2017 yılında ticari faaliyetlerine başladığını ifade eden Gürol, Türkiye’ye ithal edilen tüm böcek türlerini yerli olarak üretmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Özellikle örtü altı tarımında kullanılan yararlı böcek türlerinin büyük çoğunluğunu yerli imkanlarla temin ettiklerini vurgulayan Gürol, “Türkiye’de örtü altı tarımının büyük bir kısmını domates oluşturuyor. Bu nedenle domateste en yaygın olarak kullanılan faydalı türü üreterek işe başladık. Daha sonra biber, çiçek ve diğer örtü altı bitkileri için faydalı türlerin üretimine de başladık. Şu anda uluslararası standartlarda önemli bir üretim kapasitesine sahibiz.” şeklinde konuştu.

Farklı iklimlendirme odalarında her böcek türü için ayrı bir ortam oluşturduklarını belirten Gürol, “Önce avlarını üretiyoruz ki avcılar üreyebilsin.” ifadesini kullandı.

Ekolojik dengeyi koruyarak üretim yaptıklarını dile getiren Gürol, “Ürettiklerimizi uygun şekilde paketleyip sevkiyatını gerçekleştiriyoruz. Haftalık yaklaşık 2 milyon avcı böcek ve 25 milyon avcı örümcek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl iki ülkeye ihracat yaptık ve gelecek yıl da Avrupa Birliği üyesi ülkeler de dahil olmak üzere farklı ülkelere ihracatımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Biyolojik Mücadeleye Kesinlikle İhtiyaç Var”

Gürol, tarımın karşı karşıya olduğu en büyük engellerden birinin tarımsal ilaç kalıntıları olduğuna dikkat çekerek, hem insan sağlığı hem de çiftçi sağlığı için tarımsal ilaç kullanımının azaltılmasının hatta tamamen kaldırılmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Zirai ilaç kullanımını azaltmanın ve biyolojik mücadeleyi teşvik etmenin önemine değinen Gürol, “Bunun için biyolojik mücadeleye mutlaka ihtiyaç var. Biyolojik mücadele ürünlerinin Türkiye’de üretilmesi ve doğrudan çiftçiye ulaştırılması büyük bir avantaj sağlar. Proje ve uygulamalarla ek sosyal sorumluluk projelerine katılarak elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biyolojik mücadele ürünlerini kullanan çiftçileri desteklediğine dikkat çeken Gürol, “Çiftçiler, birim alanda kullanıma göre teşviklerden faydalanarak bu mücadeleyi daha ekonomik hale getirebilirler. Biyolojik mücadele uygulamaları sürdürülebilir ve ekonomik uygulamalardır ancak sabır gerektiren uzun vadeli bir süreçtir. Bu noktada Bakanlığımız çiftçileri desteklemektedir.” şeklinde konuştu. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir