Konya Ovası’nda Kuraklık Hasadı Etkiledi

Konya Ovasında Buğday Hasadı Devam Ediyor

Konya Ovası, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinir ve buğday hasadıyla gündemde. Uzmanlar, kurak kış aylarının ardından beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle rekoltede ciddi kayıplar yaşandığını belirtiyor. Tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da buğday verimlerinde düşüş yaşanıyor. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Kıraç alanlarda ve dağ altlarında verimlerin 100 kilodan 75 kiloya kadar düştüğünü, hatta hiç biçerdöverin girmediği tarlaların olduğunu” söylüyor

Kırkgöz, “Ortalama olarak Konya’da 2 milyon 200 bin ton olan buğday rekoltesinin, bu yıl 1 milyon 800 bin – 1 milyon 700 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Ayrıca arpada da 1 milyon 100 bin – 1 milyon 200 bin ton olan rekoltenin 800 bin tona kadar düşmesini tahmin ediyoruz. Kuraklık, yağış eksikliği ve su kaynaklarında azalma, hububat alanlarında ciddi kayıplara neden oldu” açıklamasında bulundu.

“Gıda Arzını Sağlamak İçin Konya Ovası Yoğun Çaba Gösteriyor”

Kırkgöz’e göre Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar yeterli ve dengeli değil, ancak Konya Ovası, gıda arzını sağlamak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Çiftçiler, sulama işlemlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Kırkgöz, “Havaların aşırı sıcak gitmesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sulu alanlardaki pancar, ayçiçeği ve mısır ekimlerinde stres yaratıyor. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında ciddi çekilmeler var. Ancak çiftçiler, gıda ihtiyacını karşılamak için büyük bir gayret gösteriyorlar” diyor.

“Ürün Kalitesi Borsadaki Fiyatı Belirliyor”

Kırkgöz, ürün kalitesinin borsadaki fiyatları etkilediğini belirtiyor. Yağış eksikliği nedeniyle bitkilerdeki verimler düşüyor, bu da borsadaki fiyatları doğrudan etkiliyor. Buğday bitkisinin çiçeklenme döneminde yaşanan sıcak rüzgarlar, kaliteyi olumsuz etkiliyor. Bu da ürünlerde kalite düşüklüğüne neden oluyor.

Related Posts

Altın, borsa, dolar, euro ve sterlinde son durum

Altın fiyatlarında rekorun ardından başlayan gerileme sürüyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yükselişle başlarken, dolar, euro ve sterlin yatay seyreiiyor.

Türkiye’yi ikiye katladı… KKTC’de asgari ücret belli oldu

KKTC’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde asgari ücret yapılan zamla birlikte net 44 bin 546 TL’ye yükseldi. Türkiye’de asgari ücret 22 bin 100 TL.

Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri üzerindeki barajlar 55 milyar kWh enerji üreterek Türkiye ekonomisine büyük destek oldu.

Bursa’da çiftçiye müjde: Yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlanacak!

Bursa’da çiftçilerin üretmesi ve ürettiğinin karşılığını alabilmesi için kırsal kalkınmaya yönelik birçok projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması ve daha fazla gelir elde edebilmesi hedefiyle …

Alım-satım yapacaklar dikkat: Altın zirveyi zorluyor!

Altın yeni haftaya büyük bir coşkuyla başladı. Bir süredir yükseliş trendine giren altında küresel gerilimler, piyasalarda endişe yaratacak açıklamalar fiyatları etkileyebiliyor. Güvenli liman konumunu bu dönemlerde test eden altın son olarak ABD …

KKTC’de asgari ücret 44 bin 546 lira oldu

Buna göre, son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 oranında artış asgari ücrete yansıtıldı. Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu başkanlığındaki üçüncü toplantısında alınan karar işveren …