Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Anoreksiya Nervoza Hastalığı Ergenlik Döneminde Artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik dönemindeki gençlerde hızla artan “Anoreksiya nervoza” vakalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Çöp, bu hastalığın genellikle 14-18 yaş arasındaki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirtti. Sosyal medyanın yapay ve gerçeklikten uzak ideal vücut algısının gençleri etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların bu ideale ulaşmak adına beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde değiştirdiğini kaydetti. Yeme bozukluğunun, sadece zihinsel veya sindirim sistemine ait bir sorun olmadığını, aynı zamanda gelişimi durduran ve hayati riskler içeren bir durum olduğunu ifade etti.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Bünyesinde Hizmet Veren Prof. Dr. Esra Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının, hızlı kilo kaybına ve psikiyatrik belirtilere neden olan bir bozukluk olduğunu açıkladı. Bu hastalığın temelinde kişinin aşırı kilo almaktan korkması, kendini kilolu hissetmesi ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çöp, bu durumun bireyin sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Genellikle ergenlik döneminde daha sık görülen anoreksiya nervoza hastalığının kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çöp, hastalığın altında yatan nedenlerin çeşitli olduğunu belirtti. Ergenlik döneminin bedensel ve ruhsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların beden algısının gelişmesinde sosyal medyanın etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Prof. Dr. Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sürecin uzman doktorlar eşliğinde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun kişilik özellikleri, aile içi iletişim, sosyal medyanın etkisi gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkması ve gelişimi üzerinde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuklarınızın ve gençlerin beden algısına dikkat etmek, onların sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilir ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarından koruyabilir. Bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında ise uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Ülkeler alarma geçti! 10 kişiden 9’una bulaşıyor

Ülkeleri alarma geçiren virüs 1990’dan bu yana ilk kez bu kadar artış gösterdi. Tedbir alınmasa rağmen 10 kişiden 9’una bulaşabilir.

Nefesi anında tazeleyen yöntem! Soğan ve sarımsaktan korkmayın

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.